Amsterdamse Brouwvereniging De Bierkaai

Laatste Nieuws


donderdag 13 juli 2017

Vrijdag 7 juli 2017 stond de tweede bierkaai barbecue gepland. De weergoden waren ons goed gezind met een 24 graden en een heerlijk zonnetje. Wat kan een leuke avond nog in de weg staan dacht ik

Lees meer

zaterdag 1 juli 2017

In dit nieuwsbulletin kan je alles lezen met betrekking tot de brouwcompetitie. Hoe doe je mee, wat waren ook alweer de eisen aan je bier en wat kan je eigenlijk winnen?

Lees meer

donderdag 22 juni 2017

Zure gezichten……

Lees meer

donderdag 22 juni 2017

Dit jaar organiseert de Bierkaai een brouwcompetitie. Het gaat er natuurlijk om wie het .... (lees verder)

Lees meer

zaterdag 10 juni 2017

Het ONK 2017, dit jaar georganiseerd door de Deltabrouwers uit Goes, heeft twee prijswinnaars opgeleverd.

Lees meer

zondag 21 mei 2017

“Dat komt straks”

Lees meer

dinsdag 11 april 2017

Hoe vlierbloessems, een rioolprobleem, worteltjes en bier schitterende ingrediënten waren voor een geslaagde ledenavond....

Lees meer

zondag 19 maart 2017

10 Maart was er weer een Bierkaai avond in het Homeland honk. Bij binnenkomst werd iedereen verwelkomt met een “Haring Arie”, het nieuwe rogge ipa biertje van de Penose brouwerij en volgens mij vond iedereen hem .......................

Lees meer

vrijdag 24 februari 2017

Zou het niet leuk zijn om als bierkaai het ONK2017 te winnen. Nu hoor ik je denken mijn bieren zijn daar vast niet goed genoeg voor. Maar vaak zijn het de beginnende brouwers die hoge ogen gooien tijdens het ONK (Open nederlands kampioenschap amateurbierbrouwen). 

Lees meer

donderdag 16 februari 2017

Op 9 februari heeft Marco Daane een lezing gegeven over bier. Marco, auteur van Bier in Nederland, heeft daarbij op beeldende wijze de geschiedeis van bier in Amsterdam geschetst.

Lees meer

donderdag 12 januari 2017

Het nieuwe jaar is weer bruisend van start gegaan. Peter Rozen heeft bereidwillend een verslag van deze avond geschreven.

Lees meer

zondag 18 december 2016

Verslag van Willem over de ledenbijeenkomst van afgelopen december. Het was weer gezellig...

Lees meer

maandag 14 november 2016

Toon van de Broek

Het was weer een zeer interessante avond met Toon en zijn vrouw, mijn smaakpapillen hebben dan ook zwaar te verduren gehad. Ik moet bekennen dat de zure bieren mij steeds meer gaan bekoren en er staan er deze avond 7 op de planning! 

Lees meer

dinsdag 8 november 2016

Zaterdag 22 April 2017 is er weer het Gronings bierfestival. Dit is een heel gezellig en sfeervol bierfestival in de Martinikerk

Lees meer

zondag 30 oktober 2016

Zaterdag 29 oktober 2016 was een mooie zonnige herfstdag met een lekkere temperatuur van 14 graden Celsius. Het was de afsluitende brouwdag van de tweede Bierkaai brouwcursus van 2016 bij Mediametic. De cursisten konden in praktijk brengen wat ze in  5 avonden  theorie geleerd hadden. De cursus WhatsApp stond al dagen roodgloeiend met vragen en suggesties, wat aangeeft dat de sfeer er goed in zat.

Lees meer

dinsdag 18 oktober 2016

Het verslag van de bijeenkomst van 14 oktober.
Welke brouwerij was te gast? Wie wint de eerste Bierkaai Bock Battle? Hoe waren de ervaringen met de geproefde bieren? Wat werd er verteld over het Bock Open Nederlands Kampioenschap 2016 (BONK 2016).
Voor antwoord op de volgende vragen lees het verslag van Jan Dre .......

Veel leesplezier!

Lees meer

zondag 9 oktober 2016

Bierkaaiers Mark Henke en Wolter Jonkman zetten stempel op het BONK 2016.

Lees meer

donderdag 6 oktober 2016

Het OCK2016 wordt gehouden op zaterdag 10 december vanaf 18:00 uur in Amersfoort bij leerhotel het klooster. Het OCK staat voor open club kampioenschappen die georganiseerd worden door de amervallei gilde. Ook wel de gildekampioenschappen bierbrouwen genoemd. Waarom is het leuk om je twee beste bieren in te sturen? ...... 

Lees meer

donderdag 22 september 2016

Mark heeft een verslag gemaakt naar aanleiding van de laatste bijeenkomst in september.

Jaaaaa, eindelijk was het weer zover!! Na een (altijd veel te lange) zomerstop eindelijk weer Bierkaai-biertjes drinken met mijn favoriete Amsterdammers.........

Lees meer

zondag 10 juli 2016

Het eerste Bierkaai-bierfestival is een feit. Met dit verslag neem ik je mee op mijn rondtocht langs de brouwerijen.

Lees meer

maandag 13 juni 2016

Tijdens het jaarlijkse bierfestival in Bergen op Zoom wordt door het Bergsche Bierbrouwersgilde ook het OBBK georganiseerd. Deze brouwwedstrijd voor hobbybrouwers is naast het ONK en OCK één van de belangrijkste wedstrijden die in Nederland wordt gehouden.

De inschrijving is inmiddels gestart! Er zijn 175 plaatsen dus wacht niet te lang en schrijf je in!

Lees meer

dinsdag 31 mei 2016

Het stond al een tijdje in de planning maar nu is het eindelijk zo ver. Wij gaan een Gist Workshop geven. Het wordt een praktische workshop waarbij aandacht is voor het kweken en opslaan van gist. 

Lees meer

maandag 30 mei 2016

Deze avond hadden we een echte bierkeurmeester op bezoek die vertelde over... Daarnaast hebben we nog een pilsexperiment beoordeeld.

Lees meer

maandag 9 mei 2016

In september 2017 zal opnieuw een brouwcursus gegeven worden. In 5 avonden en een complete brouwzaterdag wordt je klaargestoomd om zelfstandig aan de slag te gaan.

Lees meer

vrijdag 22 april 2016

Na 6 jaar stilte wordt het BONK (bokbier open NL kampioenschap) weer georganiseerd! Brouwersgilde de Roode Toren in Zutphen heeft zich belast met de organisatie van deze wedstrijd. Doe jij mee? 

Lees meer

dinsdag 19 april 2016

Het tweede uitje van de Amsterdamse brouwvereniging de bierkaai was naar brouwerij de Prael. Dit voelde als thuis komen. Verschillende malen zijn we langs de ketels gelopen om in de bedrijfskantine van de Prael een ledenavond of bestuursvergadering te houden. Dus de ketels gevestigd op de bierkaai bezichtigen was eigenlijk een logische stap zou Johan Cruijff ongetwijfeld gezegd hebben.

Lees meer

zaterdag 12 maart 2016

En de uitsmijter, een mystery guest. Er wordt behoorlijk geheimzinnig over gedaan en we mogen niet zien wat er achter de bar bij het inschenken gebeurt. Ik ruik niet veel (maar dan kan aan een lichte verkoudheid liggen) en neem dus maar een slok. Zoete meuk! Trekdrop, laurier, caramel, kruiden... veel te veel van het goede. En dus echt veel te zoet. Colabier met een theebuiltje winterthee erin. En dan de ontknoping... natúúrlijk is het............................................

Lees meer

zaterdag 20 februari 2016

Gisten zijn rare dingen

Vrijdag 12-2-2016 stond er weer een bierkaai ledenavond gepland. De sfeervolle kelder van homeland (Erik S bedankt daarvoor) was weer het toneel van een leuke en gevarieerde avond. Hoofdspreker Wolter, Mark en gast spreker Frank (uit vlaanderen) hebben de avond kleur gegeven.

Lees meer

zaterdag 16 januari 2016

Men neme een voorzitter die alles aan elkaar kletst, Eriks High Tea bier, een hopinfuser, Corneels IPA, een verassing in de vorm van rozenbottel en hibiscus en een bierige nieuwjaarsborrel en je hebt het over weer een gezellige bierkaaiavond in het catacombe cafe van pension Homeland.
Lonneke heeft hier een verslag geschreven. (Bedankt Lonneke!!)

Lees meer

donderdag 14 januari 2016

Op 13 januari is de brouwcursus van de Bierkaai van start gegaan. Lees een verslag van deze avond én een verslag van een van onze cursisten.

Lees meer

maandag 21 december 2015

Het eerste echte bierkaai jaar van de vereniging zit er bijna op en de laatste bijeenkomst van 2015 vond plaats in Pension Homeland op 17 december. De locatie van het pension is werkelijk prachtig gelegen op het voormalige Marineterrein naast het Scheepvaartmuseum. Erik Spratte is de brouwer bij Homeland en had werkelijk een hele knusse ruimte ingericht bij zijn brouwerij. Het leek een jeugd honk te zijn wat al jaren dienst deed voor de hang jongeren uit het Amsterdamse centrum.

Lees meer

vrijdag 18 december 2015

Vandaag is bekend gemaakt welk bier er dit jaar bij de Bierbrouw Wedstrijd van Brand komend jaar de hoofdrol zal spelen. Het is een 'Porter' geworden. 

Lees meer

zaterdag 28 november 2015

Bierkaai lid Wolter Jonkman eerste in de vrije klasse OCK en wint overall het OCK kampioenschap!

Lees meer

vrijdag 27 november 2015

De laatste bijeenkomst van onze vereniging was op vrijdag 20 november. Dit keer op bezoek in pension Homeland waar tevens de gelijknamige brouwerij is gevestigd. Een verslag van deze avond is gemaakt door Peter Boomsma. 

Lees meer

woensdag 25 november 2015

Later dan gepland hebben we eindelijk een locatie om onze brouwcursus te geven. De cursus start in januari.

Lees meer

dinsdag 24 november 2015

Naar aanleiding van de laatste bijeenkomst heeft Mark een artikel geschreven waarin hij iets meer verteld over het biertype Milk Stout. Dit biertype is in de brouwwedstrijd, rondom het bierfestival in Groningen komend jaar, het te brouwen bier.

Je kan het stuk vinden onder de artikelen op deze website.

Lees meer

zaterdag 14 november 2015

Tijdens het bierfestival in Groningen zal op zaterdag 9 april 2016 bekend worden gemaakt welke amateurbrouwer de beste Milk Stout heeft gebrouwen. Wil jij deelnemen? Lees dan verder....

Lees meer

zondag 25 oktober 2015

Donderdag 22 oktober was het eerste uitje van de Bierkaai bij Butcher's Tears. Een kort verslag over deze avond.

Lees meer

donderdag 8 oktober 2015

Bier is een belangrijke bron van calorieën. Maar wat zit er nog meer in? Is het zo dat bier een bijdrage kan leveren aan een gezond voedingspatroon? Omdat bier voor een groot deel dezelfde basisingrediënten bevat als brood is het logisch om daar een vergelijking mee te maken. In dit stuk beschrijf ik mijn zoektocht naar een simpel antwoord.

Lees meer

zondag 4 oktober 2015

Het is weer een maand geleden dus weer hoog tijd voor een volgende bierkaai bijeenkomst. De Prael fungeerde weer als gastheer en de tocht naar de kantine was weer langs de inmiddels vertouwde brouwketels. Toch altijd weer een mooie start van de ledenavond.

Lees meer

vrijdag 25 september 2015

Terwijl de grote brouwers krampachtig met hun marketingmachine greep proberen te houden op de speciaalbiermarkt groeit het aantal speciaalbier-brouwerijen explosief. Wat is hier aan de hand?

Lees meer

zaterdag 19 september 2015

Bij het OBBK hebben de inzendingen van leden van de Bierkaai goed gescoord. Voor Mark Henke was het helemaal feest. Met zijn Black IPA heeft hij de derde plaats in klasse D veroverd!

Lees meer

donderdag 3 september 2015

De eerste bijeenkomst na de vakantie was op 28 augustus weer een feit. Een gezellige drukte en vol programma. Een verslag van Peter Schepens.

Lees meer

zaterdag 29 augustus 2015

Veel hobbybrouwers dromen ervan om van bierbrouwen hun leven te maken. In deze video is te zien hoe een Amerikaanse brouwer dat is gelukt!

Lees meer

woensdag 24 juni 2015

De inschrijving voor het Open Bergsch Bierbrouw Kampioenschap is begonnen. 

Lees meer

woensdag 17 juni 2015

Vrijdag 12 juni hebben we weer met z’n allen een vruchtbare en dorstlessende bijeenkomst gehad. De tweede in de bedrijfskantine van De Prael sinds we een vereniging zijn, super dat we deze locatie mogen gebruiken. Wolter was de host van de avond, hij heeft het geheel uitstekend aan elkaar gekletst.

Lees meer

donderdag 11 juni 2015

Afgelopen weekend was het ONK hobbybrouwen in Bergen op Zoom. Geen prijzen maar wel goeie resultaten voor de Bierkaaiers. Op de camping bleef het nog lang onrustig.

Lees meer

woensdag 3 juni 2015

Komende Bierkaai avond wordt weer erg gezellig. Het is de laatste bijeenkomst voor we met z'n allen de zomervakantie periode in gaan dus meld je aan.

Lees meer

donderdag 21 mei 2015

De datum voor de komende bijeenkomst is bekend. 12 juni aanstaande staat onze volgende bijeenkomst gepland. Heb je nog ideeën over waarmee jij deze avond zou willen vullen? Geef het ons door. 

Lees meer

zaterdag 9 mei 2015

Verslag ledenbijeenkomst 08 mei 2015 met als thema het biertype 'Saison'. 

Lees meer

dinsdag 21 april 2015

Zoals al enkele keren aangekondigd vinden de bijeenkomsten van de vereniging voortaan op een andere locatie plaats. 

Lees meer

maandag 13 april 2015

Laatste bijeenkomst in de Clutch wordt afgesloten met een SMASH!

Lees meer

zaterdag 11 april 2015

Groningen schudt op zijn grondvesten: Jan Dre wint de derde prijs! Verschillende leden van de bierkaai zijn op zaterag 11 april afgereisd naar het verre Groningen. Daarvoor had.... (lees verder)

Lees meer

zaterdag 4 april 2015

De Amstedamse Brouw Vereniging de Bierkaai organiseert in januari 2016 een brouwcursus. Deze cursus wordt op 5 avonden gegeven en zal afgesloten worden met één zaterdag waarop door de cursisten hun eerste volmout bier gebrouwen wordt.

Lees meer

vrijdag 27 maart 2015

Voor degenen die zich nog niet hebben ingeschreven voor het Open Nederlands Kampioenschap amateurbierbrouwen 2015. Wacht niet tot het te laat is! Je kunt je inschrijven via de inschrijfpagina van het ONK 2015. Het evenement is op zaterdag 6 juni 2015 in Bergen op Zoom.

Lees meer

woensdag 18 maart 2015

De Bierkaai is op 18 maart 2015 officieel geboren!

Lees meer

zondag 15 maart 2015

In navolging op het grote succes van de Masterclass Hop is op donderdag 26 maart te ontdekken wat de invloed van granen is op de smaak van bier.

Lees meer

donderdag 12 maart 2015

Het is zover. De Bierkaai heeft een website. Deze website is tijdelijk. We zijn namelijk nog bezig met de ontwikkeling van onze huisstijl. Als deze klaar is dan komt er ook een nieuwe website. In de tussentijd laten we op deze website wie wij zijn en is er ook nieuws te lezen.

Lees meer